Проведи експеримент сам!

Ви завжди думали, що, якщо перекинути відро з водою над головою, то змокнете до нитки? Тоді цей експеримент вас дійсно зацікавить. З його допомогою можна не тільки добре повеселитись, а й показати дитині особливості такого природного явища, як доцентрова сила.
Вам знадобляться:
1. Невелике пластикове або металеве відро до 5-ти літрів з міцною ручкою. Дуже важливо, щоби під час експерименту вона не відірвалась.
2. Прозора вода. Можна навіть набрати теплої на випадок невдалої спроби з першого разу.
3. Довга й міцна мотузка, яка зможе витримати вагу відра, яке обертатиметься.
Порядок дій:
1. Експеримент варто проводити на відкритому просторі. Не рекомендується намагатися провести дослід у приміщенні, адже вода може розлитись і пошкодити меблі.
2. Міцно прив'яжіть довгу мотузку до ручки відра.
3. Наповніть відро водою наполовину.
4. Візьміть кінець мотузки у витягнуту руку й починайте розкручувати відро рухами вліво і вправо, доки не почнете крутити відро по колу. Намагайтесь робити це швидко, так щоб уся вода зберігалась усередині відра. Будьте готові до того, що якщо швидкість обертання буде недостатньо високою, ви розіллєте всю воду на себе.
5. Коли рука втомиться крутити, обережно на початку зниження після найвищої точки зменшіть швидкість обертання відра й повільно зупиніть його так, щоб вода не розлилася.
Що відбувається?
Усім тілам властива інерція (з латинської – бездіяльність) або, інакше кажучи, явище збереження швидкості. Це означає, що, коли ви розкручуєте відро й воно опиняється у верхній точці, в якій вода мала б вилитись на вас, окрім сили тяжіння діє сила збереження швидкості. Саме тому вода не виливається й залишається у відрі до того часу, доки ви будете крутити мотузку з достатньою швидкістю. Це й називається доцентровою силою, тобто такою, що діє на об'єкт, який рухається по колу, і спрямованою до його центра. Тому до того часу, доки ви будете крутити відро з достатньою швидкістю, жодна крапля води не виллється з нього.

Немає коментарів:

Дописати коментар