Цікаві факти із життя відомого фізика Роберта Гука



            (18 березня 1635 -3 березня 1703 р.р. )
Коротка біографія Роберта Гука не може обійтися без згадки про те, що в 1664 році, коли в Англії лютувала чума, фізик не покинув Лондон. Незадовго до того він був призначений професором Грешемовского коледжу і проживав в квартирі у його будівлі. Крім цього, Гук не припиняв діяльність куратора експериментів Королівського товариства. Це була непроста посаду, за яку не передбачалося винагороду. Для не надто забезпеченого вченого підготовка нових експериментів була пов'язана зі значними витратами. Проте ця робота допомагала його персональним дослідженням і створила фізику авторитет шанованого почесного консультанта. Крім того, широта інтересів Роберта вразила інших членів спільноти. Інформація про Роберта Гуке в «Історії Королівського товариства» розповідає про його роботу в якості куратора і містить опис його дивних експериментів з вакуумом, артилерійським порохом, термічним розширенням скла, а також робіт по створенню мікроскопа, діафрагми і всіляких метеорологічних приладів.
       У 1686 між Ньютоном і Гуком розгорілася ще одна дискусія, на цей раз пов'язана з законом всесвітнього тяжіння. Ймовірно, Гук самостійно прийшов до розуміння пропорційного відносини між силою тяжіння і квадратом відстані між тілами, що дозволило йому звинуватити автора «Почав» у плагіаті. На цю тему фізиком було написано лист в Королівське суспільство. Тим не менше, Ньютон більш детально описав це питання, правильно визначив закон взаємодії і сформулював найважливіші закони механіки. На їх основі він пояснив рух планет, відливи і припливи, зробив чимало інших важливих відкриттів. Гук же був занадто перевантажений роботою, щоб ретельно зайнятися саме цією сферою. Втім, не можна не відзначити його глибокий інтерес до проблеми тяжіння і серію дослідів, присвячених їй, яка була проведена з 1671 року.
      Англійський натураліст Роберт Гук був одним з найбільш видатних умів сімнадцятого століття. Він працював над різноманітними гіпотезами і приладами, удосконалив будова мікроскопа і першим встановив особливості клітинної будови тканин.
 Лікарі та родичі Гука побоювалися, що він помре у дитинстві. Деякі запевняли, що він не доживе і до двадцятиріччя. Проте, фізик прожив 68 років, що за мірками сімнадцятого століття можна назвати досить тривалим терміном. Назва «клітка», яке він запропонував для елементарних одиниць живого організму, пов'язане з тим, що Гуку такі частинки нагадували келії ченців. Один з експериментів, пов'язаний з диханням, мало не закінчився для вченого мужа плачевно. Він помістив себе в особливий герметичний апарат, з якого викачують повітря, і в результаті частково втратив слух. Крім монумента, спорудженого у співпраці з Реном, за проектами Гука були створені такі будівлі, як обсерваторія в Грінвічі і собор Святого Павла. Побачити ці роботи великого фізика можна і зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар